Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

34 C
Skopje
Friday, June 21, 2024

More
  домаАгро советиМлечен протеин во прашината од шталата спречува алергии?

  Млечен протеин во прашината од шталата спречува алергии?

  petel baner

  Децата кои живеат во руралните области имаат помала веројатност да страдаат од алергии, астма, атопичен егзема. За се е виновен млечен протеин BLG во прашината од шталата.

  Бројот на заболени од астма и алергиски болести постојано се зголемува во последните неколку децении. За оваа состојба виновни се покрај генетската предиспозиција и загадувањето на животната средина. Потоа, климатските промени, промените во флората и фауната, глобализацијата на храната, но и прекумерната употреба на хемикалии за хигиена.

  Забележано е дека децата кои растат во руралните области имаат помала веројатност да страдаат од астма, алергии и невродерматитис. Причина за тоа е постојаниот контакт со разни микроорганизми кои се наоѓаат во стабилниот воздух, сеното, прашината и отпадот. Растењето на фарма, особено со традиционалниот начин на одгледување животни, води до поголема изложеност на фактори кои го стимулираат имунолошкиот систем. Истражувањата покажаа дека позитивните ефекти се должат на посебните бактерии кои се присутни во плевните каде што се чуваат говеда, а кои штитат од алергии.

  Дополнително, ризикот од нивна појава се намалува со конзумирање на свежо, непреработено кравјо млеко. Во Австрија се спроведуваат интензивни истражувања за причините за зголемување на алергиите. Околу два милиони луѓе боледуваат од некоја форма на алергија.

  Откриен млечен протеин (BLG)

  Истражувачите од Институтот Месерли на Ветеринарниот факултет во Виена, Изабела Пали-Шел и нејзините национални и меѓународни партнери, бараа претходно неоткриени молекули кои би биле клучен фактор во околината на кравите и нивното млеко за заштита од алергии. Заедничката соработка на австриските и меѓународните работни групи откри млечнен протеин бета-лактоглобулин BLG . Тој е голем дел од протеинот од сурутка, а служи како преносител на елементи како сулфур, цинк, железо, алуминиум, манган, бакар, бројни витамини и масни киселини.

  Во комбинација со одредени елементи како што се железо, цинк и витамин А, тој игра клучна улога во имунитетот. Меѓутоа, може да предизвика и алергии кога оваа комбинација е нарушена.

  Спроведено опсежно истражување и тестирање

  Истражувачите користеле различни методи за собирање примероци од шталата, околината во шталата и животинската урина. Тие беа земени од стока и живинарски фарми, собрани со бришење на површини, а прашина се собираше во куќите на жителите на фармата и од урбаните домаќинства. Аеросолите биле собрани со помош на филтер за воздух.

  Големи количества од овој протеин биле пронајдени во прашината од шталата од каде со вдишување стигнале до телото, а преку воздух се транспортирал надвор од шталата. Се врзува за микроелементот цинк, кој е исклучително важен за имунитетот. На оддалеченост од 290 метри од шталата е пронајдена комбинација од протеини и цинк.

  Бил пронајден и во урината на добитокот. Статистичката споредба покажала дека нејзината количина е независна од полот, статусот на лактација и сезоната на собирање. Значително повисоки нивоа се откриени во урината на помладите животни од возрасните и кај млечните говеда во споредба со говедата за тов. Урината е спомената како главен извор на BLG во прашината од шталата.

  agrounik

  Лабораториски глувци биле интраназално третирани со прашина за да се потврди антиалергискиот ефект на бета-лактоглобулинот. Резултатите покажале дека алергискиот одговор на имунолошкиот систем кај глушецот е потиснат доколку прашината содржи протеин.

  Млечен протеин

  Потребни се дополнителни истражувања

  Заштитниот ефект се манифестираше кога се во прашање разни алергии, атопична егзема и астма. Ефектот беше општ и делуваше независно од алергените. Резултатите од истражувањето се охрабрувачки и покажуваат дека BLG не е само главниот протеин од сурутката, туку се излачува во урината на говедата, се дисперзира околу фармите за добиток и на крајот се депонира како главно соединение во прашината на сточарските фарми.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Прашина што содржи BLG резултира со подобра заштита од сензибилизација на алерген преку неспецифичен начин отколку прашината осиромашена од BLG.

  Резултатите ќе помогнат да се примени стекнатото научно знаење кај пациенти со алергии. Потребни се дополнителни истражувања за да се идентификуваат различните влијателни фактори кои играат улога во одредувањето дали млечните протеини можат да придонесат за ефектот на фармата за заштита од овие болести. 

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img