Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

14.8 C
Skopje
Saturday, May 25, 2024

More
  домаАгро советиКолибацилоза кај телиња

  Колибацилоза кај телиња

  petel baner

  Колибацилоза е заразна болест предизвикана од ешерихија коли. Најчесто ги погодува телињата во првите 10 дена од животот.

  Во структурата на умрените телиња најголемо учество заземаат смртните случаи поради дијареа. Се јавува кај телиња кои имаат намалена општа отпорност на организмот поради различни неуспеси во исхраната на мајката (хиповитаминоза) и во раното одгледување на телињата, како и поради дејството на неповолните фактори:

  • ладни, влажни и темни простории каде што престојуваат телињата,
  • ненавремено и недоволно консумирање на колострум или негово отсуство,
  • хранење телиња со млеко што содржи E. coli.
  • лоша хигиена во леглото без доволно квалитетна слама,
  • несоодветна чистота и недостаток на дезинфекција на садовите за напојување,
  • пониски температури (под 37°C) на млеко и колострум или раствор за хранење телиња,
  • недоволно снабдување на телињата со витамин А за време на интраутериниот развој и по раѓањето,
  • порано или ненадејно преминување кон цврста храна (телиња помлади од 6 недели).

  Во зависност од клиничкиот тек, има повеќе знаци на болеста. Телињата немаат апетит, на почетокот на болеста температурата е малку покачена, а подоцна и под долната физиолошка граница. Изметот на телињата е кашав и пенлив, бел по боја и кисел мирис. Теле со дијареа нормално не може да ги вари хранливите материи од колострумот (млеко), заостанува во развојот, подложно е на други инфекции и многу често умира. Во перакутниот тек на болеста, често без знаци на дијареа, телето умира во рок од неколку часа. Дијареата предизвикува губење на течности и електролити, се намалува ресорпцијата на гликоза и амино киселини, што доведува до одложување на растот на телињата.

  Agrobot

  Мерките за контрола на болеста се:

  • навремено хранење (цицање) со колострум по породувањето во првите 4 часа. Во првите денови телињата треба почесто да се хранат со помали количини млеко (2 до 3 литри),
  • беспрекорна чистота на садот за хранење,
  • постепен премин кон хранење со поголеми количини млеко,
  • користете млеко за хранење само од здрави крави,
  • при хранење, внимавајте на правилната положба на главата на телето,
  • кравите треба да се хранат со квалитетно сено и двапати да се витаминизираат со витамините А, Д, Е,
  • во првиот час по породувањето, дајте му на телето (per os) два милиони 1,1 витамин А во воден раствор,
  • витаминизирајте ги телињата со витамините А, Д, Е 2 до 3 дена по раѓањето
  • да се вакцинираат млечните крави двапати со најчестите серолошки типови на E. coli кои се наоѓаат во околината каде што живее кравата.
  Покрај наведените мерки, колибацилоза кај телињата може да се спречи и со редовно оплодување, темелна дезинфекција и потоа со покривање на телињата со квалитетна здрава слама.

  Многу ефикасна мерка за превенција од болести на телињата, доколку просторот за домување го дозволува тоа, е „одмор“ по дезинфекција на леглото на телето десет дена по заминувањето на одвикнатото теле.

  Колибацилозата се лекува со различни антибиотици и хемотерапевтици, кои содржат електролити, пробиотици, високи дози на витамини, гликоза, амино киселини, кортикостероиди, антихистаминици, адсорбенти, адстрингентни и др.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Колибацилозата се лечи со диета (гладнување од 48 до 72 часа), а подоцна се дава разредено млеко. Телињата со дијареа не треба да пијат млеко додека не се излечат. Според последните информации, кај телињата со дијареа не се прекинува снабдувањето со течна храна, туку меѓу оброците со млеко или замена за млеко се дава чај и раствор од електролити. Најдобро е да ги храните телињата со црн чај (минимум 3 литри дневно), бидејќи содржи најмногу танини, а може да се користи и чај од камилица. Исто така е добро да се даде слуз од ленено семе. Танинот и ленената слуз ја штитат оштетената цревна слузница со тенок филм и на тој начин го спречуваат навлегувањето на бактериски отрови низ мукозата. Добро е на 1 литар чај да додадете 50 g шеќер од грозје (енергија) и 9 g кујнска сол (NaCl). Чајот ги компензира изгубените течности и електролити.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img